Historie Wijk aan Zeeërweg 101

Mevrouw Wicky Bakker is een jaar geleden een fysiotherapie-praktijk gestart in het pand Wijk aan Zeeërweg 101, hoek Evertsenstraat. Ze wil graag een collage maken van foto’s van bedrijven die eerder in het pand gehuisvest zijn geweest. Daarvoor heb ik Johan Kuijlman benaderd. Hij is in het huis geboren in 1937.

Johan antwoord: “Mijn vader H.A. Kuijlman heeft zich daar op 1 november 1930 als apotheker gevestigd. Toen hij het pand huurde stond in ieder geval het benedenhuis al enige tijd leeg, heeft hij verteld. Het was verdeeld in een bovenhuis, nummer 101 rood en het benedenhuis: een winkel met aangrenzende woonvertrekken. Ik weet niet wanneer dit huis en het gehele blok in de Evertsen-straat gebouwd is, maar het is goed mogelijk dat er voor 1930 nog nooit een winkel in geweest is. Er is op een bepaald moment een verbindingsdeur gemaakt tussen het trapportaaltje van het boven-huis en de benedenverdieping. Wij woonden in het bovenhuis; de benedenverdieping was de apotheek.
Na de evacuatie van Oud IJmuiden in 1942 was hij de enige apotheker in de Festung IJmuiden. Dit was het meest westelijk gelegen bewoonde huis; voor de deur begon het Sperrgebiet.

Hierbij twee foto’s: een uit 1931 en een rond 1950; er is nauwelijks verschil.Op 6 oktober 1955 verhuisde de apotheek naar Lange Nieuwstraat 403. Op 1 januari 1966 werd die apotheek overgenomen door apotheker D. Warns. Toen de apotheek naar de Lange Nieuwstraat was verhuisd, is er nog een poosje een dierenwinkel in geweest, die heette De Vogelaar. Op de voorgevel staat nog een blauw-gele ara afgebeeld; om die reden heeft mevrouw Bakker de fysiotherapiepraktijk Ara Fysiotherapie genoemd. Later is de winkel tot woonhuis verbouwd. Ik vind het grappig dat er na tientallen jaren in het pand weer een bedrijf wordt gevestigd, dat zich ook met gezondheidszorg bezig houdt. Overigens heeft zich tientallen jaren na de verhuizing naar de Lange Nieuwstraat in het voormalig pompstation van de waterleiding weer een apotheek gevestigd. De vestigingsplaats die mijn vader had gekozen blijkt nog niet zo slecht te zijn!” 

Mevrouw Bakker meldde, na onderzoek in het Noord-Hollands Archief, dat er in 1930 nog een bloemenwinkel is geweest en in 1957 een wasserij.

Foto’s van het pand resp. 1931 en ca. 1950. Bron: Johan Kuijlman. Adv. IJC 1956 en adresboek Velsen.

| Ara fysiotherapie | Kromhoutstraat 62 | 1976 BM IJmuiden |
| 06 - 51502846 | info@arafysiotherapie.nl | KvK-nummer: 78169690 |
Copyright 2024